Toegankelijkheid

Onze leefomgeving wordt dagelijks gebruikt door een grote diversiteit van mensen met verschillende mogelijkheden en in een veelheid van situaties. In een toegankelijke omgeving kan iedereen dit doen op een vlotte, gebruiksvriendelijke en veilige wijze. Zo wordt niemand uitgesloten.

Dit vormt het uitgangspunt van een nieuwe ontwerpbenadering: ontwerpen voor iedereen of Universal Design. Het is mooi, makkelijk, functioneel en toegankelijk. Het geldt voor gebouwen, openbare ruimten, vervoermiddelen, gebruiksvoorwerpen... maar ook voor minder tastbare zaken zoals communicatie, informatie en aanbod van diensten. Naast een slim ontwerp zijn een doorgedreven aandacht en een zorgvuldig oog voor detail noodzakelijk voor een blijvende gebruikskwaliteit. Dit is van belang vanaf het ontwerp tot en met de uitvoering, van bij het beheer tot het gebruik. 
Toegankelijkheid vraagt ook om een samenspel van doordachte concepten, creatieve ontwerpers, een daadkrachtig beleid en een sterke betrokkenheid van gebruikers op alle niveaus en in alle sectoren.

Zeker in een snel vergrijzende samenleving is werk maken van integrale toegankelijkheid meer dan ooit aan de orde. In de toegankelijkheidsketen is elke schakel onmisbaar.